Astronomii au descoperit prima Luna din afara sistemului nostru solar
Foto: radiochisinau.md

Astronomii au descoperit prima Luna din afara sistemului nostru solar

8 știri, 10

Astronomii au identificat ceea ce pare a fi prima Lună detectată în afara sistemului nostru solar. Este un gigant gazos de mărimea planetei Neptun, care nu seamănă cu nicio Lună cunoscută până în prezent și care orbitează o planetă gazoasă mult mai mare decât Jupiter, relatează Reuters.

Descoperirea a fost detaliată miercuri în jurnalul Science Advances, iar oamenii de știință s-au arătat surprinși nu doar de faptul că aceasta demonstrează existența Lunilor în alte regiuni ale spațiului, ci și de cât de diferită este Luna de cele aproximativ 180 din sistemul nostru solar.

„Este mare și neobișnuită, după standardele din sistemul nostru solar”, a declarat profesorul de astronomie de la Universitatea Columbia din Statele Unite, David Kipping, cu referire la luna cunoscută sub denumirea de exo-Lună deoarece se află în afara sistemului nostru solar, scrie digi24.

Lunile din sistemul nostru solar sunt în exclusivitate corpuri astronomice cu o suprafață stâncoasă sau înghețată. Exo-Luna proaspăt descoperită și planeta pe care o orbitează, cu o dimensiune de câteva ori mai mare în comparația cu masa celei mai mari planete din sistemul nostru solar, Jupiter, sunt gazoase – o pereche neașteptată.

Ele sunt situate la o distanță de 8.000 de ani lumină față de Pământ.

Potrivit lui Kipping și a coautorului studiului, Alex Teachey, absolvent al Universității Columbia, observațiile realizat...

    Citește pe diez.md