Estonia a preluat președinția semestrială a Consiliului UE
Foto: www.realitatea.md

Estonia a preluat președinția semestrială a Consiliului UE

6 știri, 2

Estonia a preluat astăzi, 1 iulie, președinția semestrială a Consiliului UE și a anunțat că una dintre prioritățile ei va fi consolidarea cooperării cu țările Africii și cu Turcia pentru a gestiona problema migrației, revenită în prim-planul preocupărilor europene odată cu intensificarea din nou a valului migrator, transmite Agerpres.

Premierul eston, Juri Ratas, a declarat cu o zi înainte într-o conferință de presă comună cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că în exercitarea președinției Consiliului UE țara sa va încerca să obțină progrese și la capitolele securitate, dezvoltarea digitalizării și a unei economii europene, precum și avansarea către o Uniune Europeană „inclusivă”, o provocare majoră fiind negocierea Brexitului.

La rândul său, Juncker și-a manifestat speranța că președinția estonă a Consiliului UE va reuși să dea un impuls creării unui sistem de azil comun în UE, demers aflat în prezent în impas.

Legat de acest ultim subiect, premierul Juri Ratas a insistat asupra necesității găsirii de soluții pentru ca Italia și Grecia să facă față presiunii provocate de recenta intensificare a fluxului migrator, mai ales în cazul Italiei, unde numai în ultimele zile au debarcat încă aproximativ 10.000 de migranți veniți din Africa prin Libia și Marea Mediterană. Acest subiect va fi dezbătut la reuniunea informală a Consiliului UE pentru Justiție și Aface...

    Citește pe realitatea.md