Europol: Cantități uriașe de bani „murdari” ajung în Europa din Rusia și China© deschide.md

Europol: Cantități uriașe de bani „murdari” ajung în Europa din Rusia și China

, 4 știri, 3 vizualizări

Cantități uriașe de bani „murdari” intră în Europa în special din Rusia și China, a afirmat un înalt responsabil al Europol pentru combaterea spălării banilor, avertizând că există riscul unei repetări în republicile baltice a scandalurilor care au afectat recent băncile scandinave Danske Bank și Swedbank, relatează Reuters.

„Miliarde de bani murdari sunt extrași din economia rusă”, dar demonstrarea acestei evidențe de către Europa și „cooperarea zero” din partea Rusiei în furnizarea de probe exacerbează problema, a declarat pentru Reuters Pedro Felicio, șeful Unității pentru combaterea criminalității economice a Europol.

Principala bancă de creditare din Danemarca, Danske Bank, și banca suedeză Swedbank au fost zdruncinate în ultimele luni de un scandal de spălare de bani în care ar fi fost implicate miliarde de dolari provenite din Rusia. Banca centrală a Rusiei a adoptat în ultimii ani o politică dură în privința spălării banilor și a închis zeci de bănci care ar fi participat la astfel de activități, menționează Reuters.