Eveniment istoric! Urmăriți live lansarea pe orbită a nanosatelitului Universității Tehnice a Moldovei9Foto1Video© agora.md

Eveniment istoric! Urmăriți live lansarea pe orbită a nanosatelitului Universității Tehnice a Moldovei

, 16 știri, 6 vizualizări

Eveniment istoric! Nanosatelitul TUMnanoSAT, elaborat, construit și dezvoltat de UTM, a fost lansat vineri, 12 august, pe orbită. Lansarea oficială a avut loc la Centrul Tekwill. La eveniment a fost prezentă și prim-ministra țării, Natalia Gavrilița și alți înalți oficiali.

Conexiunea cu partenerii internaționali – Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale (UNOOSA), sub egida cărora satelitul a fost lansat pe orbită de către astronauții de la Stația Spațială Internațională (SSI), precum și transmisiunea live a lansării a fost asigurată de către coordonatorii de la JAXA.

În perioada iunie-august 2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor JAXA și NASA. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD. În aprilie a fost transportat la NASA și inclus în Cargo Dragon-2.