Experți în energetică cer ANRE să facă publice calculele pentru tarifele la gaze

Experți în energetică cer ANRE să facă publice calculele pentru tarifele la gaze

6 știri, 8

Experți în energetică cer Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să publice calculele pentru tarifele la gazele naturale, așa cum prevede legea, și abia după aceasta să anunțe organizarea consultațiilor publice.

Într-o conferință de presă la IPN, expertul în energetică Sergiu Ungureanu a spus că ANRE trebuie să facă publice toate componentele care intră în tarif. Iar întreprinderea Moldovagaz trebuie să dea publicității informația despre achizițiile de gaze și cursul leu – dolar aplicat. Odată cu devierea tarifelor față de cheltuielile reale cu mai mult de trei procente se creează premise pentru actualizarea tarifelor, lucru care nu a fost făcut, cu toate că devierile au fost mult mai mari, a menționat expertul.

Victor Parlicov, fost director ANRE, a spus că Moldovagaz are peste 3% procente pierderi în rețea ca și componentă tehnică, plus pierderi comerciale. În total, reglementatorul include în tarife circa 4% pierderi doar în rețeaua de distribuție. De notat că un punct procentual echivalează cu 1,8 milioane de dolari. Potrivit lui Parlicov, cuantumul pierderilor trebuie adus la unul comparabil cu alte țări, unde media pierderilor nu depășește 2%.

„Dacă urmărim calculele Moldovagaz, vedem că costurile de operare a activității operatorului de furnizare sunt la peste 70 de milioane de lei, iar profitul aplicat e peste 100%. Profitabilitatea se aplică la ...

    Citește pe ipn.md