Experți: otrăvirea cu mercur trebuie demonstrată prin analize, la fiecare dintre noi pot fi găsite metale grele în sânge2Foto© today.md

Experți: otrăvirea cu mercur trebuie demonstrată prin analize, la fiecare dintre noi pot fi găsite metale grele în sânge

, 4 știri, 8 vizualizări

În R. Moldova nu au existat până în prezent cazuri grave de intoxicație cu mercur, dar dacă ar face analize, orice cetățean ar putea avea asemenea substanță în sânge.  Cel puțin, așa susține Nicolae Gurschi, spicialist principal în toxicologie la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău, scrie ziarulnational.md .

Intoxicația cu mercur este atestată atunci când în sânge sunt depistate mai mult de 10 micrograme la decalitru, iar primele semne ale unei otrăviri ar fi dureri de cap, amețeli, febră etc.

„De când activez, nu au fost înregistrate niciodată cazuri grave de intoxicații cu mercur. Au fost unele ușoare, atunci când au fost sparte termometre, de exemplu. Dar, dacă am face analize, la oricare dintre noi ar fi depistat mercur în sânge: de la 2, 3 până la 4 micrograme la decalitru. Iată noi consumăm pește de mare. Anume acest produs conține mercur, în special cel mășcat. O intoxicație cu mercur atacă sistemul renal și nervos”, a explicat pentru Ziarul NAȚIONAL specialistul în toxicologie.