Filipine se pregătește de furtuna Phanfone în Ajunul Crăciunului8Foto1Video© publika.md

Filipine se pregătește de furtuna Phanfone în Ajunul Crăciunului

, 12 știri, 6 vizualizări

Catolicii, la fel ca și ortodoxii, se pregătesc pentru Crăciun prin post. În Biserica Catolică acest post se numește Advent și durează patru săptămâni. Este un post al bucuriei. În ajun de Crăciun, pe masă se pun doar bucate de post.

La biserică, la începutul procesiunii din ajun, episcopul așază statuia pruncului Iisus în ieslea improvizată pentru a reprezenta momentul Nașterii Mântuitorului, iar la sfârșit credincioșii sunt felicitați în diferite limbi și își împart unul altuia pâinea nedospită, numită „oplatki”, tradiție preluată din Polonia.

În ziua de Crăciun, după ce merg la biserică, creștinii revin acasă la masa de sărbătoare pentru care se pregătește o față de masă albă și neapărat, în semn de ospitalitate, se lasă un loc liber. De exemplu, în Polonia de Crăciun se servește supă de sfeclă cu colțunași. În Cehia se prăjește Crap, ca simbol al fericirii în familie. În Marea Britanie și în America se coace curcan. În Austria, dimpotrivă, nu se servește pasăre, pentru că ar fi un semn rău, iar de nelipsit sunt copturile și prăjiturile.