Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, condamnat la 3 ani de închisoare pentru corupție13Foto© deschide.md

Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, condamnat la 3 ani de închisoare pentru corupție

, 27 știri, 6 vizualizări

Un tribunal francez a decis luni condamnarea fostului președinte francez Nicolas Sarkozy la 3 ani de închisoare, dintre care doi ani cu suspendare pentru corupție și trafic de influență. Curtea a stabilt că Sarkozy poate să ceară ispășirea pedepsei de un an la domiciliu, potrivit France24, citat de Digi24. Decizia judecătorilor poate fi atacată însă cu apel.

În acest caz zis al „interceptărilor”, Sarkozy este acuzat că, împreună cu avocatul său, a încercat să-l corupă pe magistratul Gilbert Azibert, pe atunci în funcție la Curtea de Casație. Acesta i-ar fi oferit judecătorului un post în Monaco, în schimbul unor informații cu privire la o anchetă financiară. Fostul președinte a declarat instanței că „nu a comis niciodată nici cel mai mic act de corupție”.

Un singur alt fost președinte francez, Jacques Chirac, a fost judecat - și condamnat în anul 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri publice -, însă Nicolas Sarkozy, în vârstă de 65 de ani, este primul șef de stat acuzat de corupție.