Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili este blocat într-un tren la frontiera dintre Polonia și Ucraina

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili este blocat într-un tren la frontiera dintre Polonia și Ucraina

22 știri, 20

Un tren ucrainean în care se află fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, a cărui extrădare este cerută de autoritățile de la Tbilisi, era blocat duminică în gara poloneză Przemysl, aproape de frontiera ucraineană, informează AFP.

,,Trenul nu va primi autorizația să părăsească gara atât timp cât la bordul său se află persoane care nu au dreptul să intre în Ucraina”, a precizat într-un comunicat poliția ucraineană, fără să-l menționeze explicit pe Saakașvili, deși la el face referire.

Acesta din urmă a reacționat în fața ziariștilor afirmând că este ridicol,,să iei ostatic un tren întreg”. Temându-se de,,provocări”, el și-a schimbat planul inițial de a călători din Polonia către Ucraina cu un autobuz împreună cu un grup de jurnaliști și a ales să facă deplasarea cu trenul.

Georgia a cerut Ucrainei arestarea și extrădarea lui Saakașvili, acuzat de justiția de la Tbilisi pentru,,abuz de putere”, acuzație despre care el afirmă că este motivată politic.

Saakașvili, un reformator carismatic ajuns la putere în 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul său autoritar și mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008.

După ce și-a părăsit țara, unde a căzut în dizgrație, Saakașvili (49 de ani) a mers în Ucraina, unde a obținut cetățenia și unde a fost numit în mai 2015 guvernator al regiunii Odessa (sud). El a demisionat din acest post în noi...

    Citește pe independent.md