Frauda din sistemul bancar: Au beneficiat două grupări: așa-numita Rețea Gacikevici și Triunghiul Filat, Platon, Șor
Foto: www.canal2.md

Frauda din sistemul bancar: Au beneficiat două grupări: așa-numita Rețea Gacikevici și Triunghiul Filat, Platon, Șor

7 știri, 7

Suma totală pe care statul trebuie să o recupereze din sistemul bancar în urma fraudele masive de la BEM, Unibank și Banca Socială este de 10,7 miliarde de lei. Cifra a fost anunțată de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de procurorul general Eduard Harunjen și șeful CNA, Bogdan Zumbreanu.

Bețișor a mai spus că beneficiarii a 9,5 miliarde de lei din suma totală au fost deja identificați.

"Practic, peste 90 la sută din investigarea fraudei bancare la acest moment am reușit să identificăm beneficiarii finali. La această etapă, încercăm să demarăm acțiuni și peste hotarele Republicii Moldova prin căile legale posibile pentru identificarea bunurilor acestor persoane, care sunt vizate deoarece cunoaștem cu certitudine că banii nu sunt doar în Republica Moldova, sunt și peste hotare", a menționat procurorul Adriana Bețișor.

Astfel, în urma investigațiilor s-a constatat că de pe urma fraudei bancare au beneficiat două grupuri mari: așa-numita "Rețea Gacikevici", condusă de fostul șef al Băncii de Economii și care s-a ales cu suma de peste trei miliarde de lei, și "Triunghiul Filat, Platon, Șor", concentrat în jurul fostului premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție, și în jurul lui Veaceslav Platon, condamnat pentru implicarea în schema "Laundromat-ului Rusesc".

Gruparea a reușit să sustragă, în tot...

    Citește pe publika.md