Gaibu explică majorarea prețurilor în Moldova: Suntem dependenți sută la sută de sursele energetice externe2Foto© tv8.md

Gaibu explică majorarea prețurilor în Moldova: Suntem dependenți sută la sută de sursele energetice externe

, 5 știri, 3 vizualizări

Inflația fără precedent înregistrată în Republica Moldova este cauzată de dependența totală a Republicii Moldova față de sursele energetice externe. O spune ministrul economiei, Sergiu Gaibu. Potrivit oficialului, Republica Moldova este singura țară din regiune care nu dispune de surse energetice proprii, iar acest lucru se reflectă în prețurile la produse și servicii. Ministrul economiei spune că autoritățile încearcă să intervină pentru a preveni speculațiile și majorările nejustificate de prețuri, notează IPN.

Potrivit datelor Băncii Naționale, până la sfârșitul anului, inflația ar putea ajunge la 31%. Ministrul economiei explică fenomenul prin faptul că Republica Moldova este total dependentă de piața internațională, în special pe plan energetic.

„Moldova este unica țară în regiune care este dependentă sută la sută de sursele energetice externe. Prețurile le resimțim cu toții. Prețul motorinei și al benzinei este direct conectat cu prețul internațional al acestor produse. Vedem zilnic fluctuațiile prețurilor la aceste produse, exact cum se întâmplă pe piața internațională.