Gaura din stratul de ozon s-a micșorat după interzicerea unor chimicale distrugătoare
Foto: www.realitatea.md

Gaura din stratul de ozon s-a micșorat după interzicerea unor chimicale distrugătoare

4 știri, 12

Gaura din stratul de ozon s-a micșorat cu 20%, mulțumită interzicerii la nivel global a chimicalor distrugătoare, arată un studiu al NASA.

În raportul publicat săptămâna aceasta, oamenii de știință arată că diminuarea a avut loc în timpul lunilor de iarnă din 2005 până în 2016.

„Vedem foarte clar că scade nivelul de clorofluorocarburi (CFC) din gaura de ozon și că diminuarea ozonului este mai mică datorită acestui fapt”, a spus Susan Strahan, de la Goddard Space Flight Center al NASA, într-un comunicat citat de Euronews și preluat de News.ro.

Studiul, bazat pe informații oferite de satelitul Aura, este primul care a analizat direct măsurătorile chimicalelor și susține că micșorarea găurii din stratul de ozon este rezultatul interzicerii clorofluorocarburilor.

Stratul de ozon protejează Pământul de radiațiile ultraviolete, care pot cauza cancer de piele și cataractă și pot distruge plantele.

O gaură în acest strat a fost descoperită în anii 1980 și pusă pe seama clorofluorocarburilor. Deși ea se mișcorează, oamenii de știință avertizează că va fi nevoie de decenii pentru ca substanțele nocive să părăsească atmosfera.

Clorofluorocarburile se mențin între 50 și 100 de ani, astfel, cercetătorii susțin că în 2060 sau 2080 gaura din stratul de ozon va dispărea.

    Citește pe independent.md