Igor Grosu, într-un interviu pentru presa din România: Conflictul din Transnistria nu este un impediment pentru aderarea la UE3Foto1Video© realitatea.md

Igor Grosu, într-un interviu pentru presa din România: Conflictul din Transnistria nu este un impediment pentru aderarea la UE

, 5 știri, 25 vizualizări

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, nu crede că Transnistria va reprezenta un impediment în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dimpotrivă, spune acesta, într-un interviu pentru G4Media, perspectiva aderării Moldovei la UE va avea o contribuție la soluționarea problemei primului conflict rece deschis de Rusia în fostul spațiu sovietic, după prăbușirea URSS.

Întrebat cum vede rezolvarea chestiunii transnistrene, dat fiind că aderarea la UE e imposibilă pentru un stat care are conflicte interne și dispute teritoriale, Igor Grosu a menționat că perspectiva de aderare a RM la UE va contribui la soluționarea conflictului, deoarece diferendul transnistrean nu este nici interetnic, nici religios, este un conflict artificial creat de Federația Rusă care a creat această enclavă.

„Apetitul pentru această zonă se topește încet încet. Încă un argument: 70 de procente din tot ce produce industria de acolo sunt exportate pe piețele UE. Dependența de UE, de piețele occidentale este enormă. După 24 februarie, conexiunile tradiționale cu Federația Rusă s-au întrerupt.

Conflictul din Transnistria nu este un impediment pentru aderarea la UE
Igor Grosu,
Igor Grosu: „Conflictul din Transnistria nu este un impediment pentru…