Igor Munteanu: Fiecare cetățean are o datorie personală de peste 22 de mii de lei© deschide.md

Igor Munteanu: Fiecare cetățean are o datorie personală de peste 22 de mii de lei

, 5 știri, 12 vizualizări

Datoria externă a sectorului public este de 34 de miliarde de lei, iar cea internă atinge 25 de miliarde de lei. Ca pondere în PIB, datoria este de 25% din buget. Raportat la întreaga populație a Republicii Moldova, inclusiv copiii, fiecare cetățean are o datorie personală de peste 22 de mii de lei, dintre care circa 13 mii sunt datorie externă și restul datorie internă la băncile din Republica Moldova. Calculele au fost prezentate de deputatul PAS Igor Munteanu, președinte al Comisiei de control al finanțelor publice, transmite IPN.

În cadrul unui briefing de presă, Igor Munteanu a menționat că, în comparație cu 2018, s-a observat o creștere a veniturilor la buget, cu 3,5 miliarde de lei, dar și o creștere a cheltuielilor, cu 4,4 miliarde de lei.

„Republica Moldova se împrumută foarte mult pentru consum curent și mai puțin pentru dezvoltare”, a remarcat Igor Munteanu, precizând că în 2020 Moldova, în loc să beneficieze de granturi, trăiește din împrumuturi luate de Guvern. Creditele bune nu pre vin în Moldova din cauza climatului investițional, dar și carențelor de guvernare, notează deputatul.