Important: Binecredinciosul Ștefan cel Mare și Sfânt, cinstit în toată țara

Important: Binecredinciosul Ștefan cel Mare și Sfânt, cinstit în toată țara

6 știri, 9

CHIȘINĂU, 15 iul — Sputnik. Creștinii ortodocși din Republica Moldova îl cinstesc astăzi pe binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. După Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, Mitropolitul Vladimir va conduce o procesiune religioasă ce se va îndrepta la monumentul Sfântului Ștefan cel Mare, unde se va oficia un Tedeum în cinstea marelui domnitor, informează mitropolia.md.

Anterior, ÎPS Vladimir i-a îndemnat pe preoții-parohi și credincioșii din Capitală să participe la serviciul divin de la Catedrala Mitropolitană, pentru a da împreună cinste Împăratului Ceresc și Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, supranumit și ”Atlet a lui Hristos și mare ctitor de biserici și mănăstiri”.

Ștefan cel Mare a fost fiul domnitorului Bogdan al II-lea și al Mariei Oltea. Ștefan l-a înfrânt în 1457, la Doljești, pe Petru Aron, ucigașul tatălui său, și a fost uns domn al Moldovei de către mitropolitul Teoctist.

Domnia i-a fost marcată de numeroase lupte, cele mai multe cu turcii, care deveniseră o amenințare pentru Europa și pentru întreaga Creștinătate. Cea mai importantă victorie asupra turcilor Ștefan a obținut-o la Podul Înalt, lângă Vaslui, în 10 ianuarie 1475, cu o armată de trei ori mai mică decât a invadatorilor. Semnificativ pentru gândirea voievodului, Cronica Țării Moldovei spune că, după această luptă, Ștefan cel Mare „nu a fost cuprins de trufie, ci a post...

    Citește pe sputnik.md