În 2023, jumătate de miliard de lei din cheltuieli la Ministerul Apărării vor fi pentru echipamente și muniții5Foto1Video© agora.md

În 2023, jumătate de miliard de lei din cheltuieli la Ministerul Apărării vor fi pentru echipamente și muniții

, 6 știri, 7 vizualizări

În 2023, Ministerul Apărării ar urma să cheltuie circa 500 de milioane de lei pentru achiziționarea de muniții și echipamente. În total, în anul viitor, cheltuielile pe sectorul de apărare vor fi de 0,55% din PIB-ul țării. Prin comparație, țările NATO aplică practica de 2% din PIB pentru securitate. Declarațiile au fost făcute de ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, la emisiunea DESCIFRAT la AGORA.

„Trebuie să menționăm că apărarea a fost cumva neglijată pe parcursul la mulți ani. S-a considerat că nu este o prioritate. Există mai multe necesități pentru acest sector, dar acestea nu pot fi acoperite doar cu aceste majorări din acest an. Aceste majorările de 795 de milioane de lei, la o bază erodată de atâția ani nu este suficient. În 2023, în jur de 500 de milioane de lei vor fi direcționați pentru echipament și muniție. Iar o parte din resursei vor fi pentru alimentație, instruiri, condiții activitate și investiții”, a declarat Dumitru Budeanschi.

Sursa citată menționează că, anterior, ministrul Apărării spunea că este necesar de cel puțin 2% din PIB, sumă alocată pentru sectorul de securitate a țării.