În noaptea de 6 spre 7 ianuarie Nașterea Domnului este vestită de colindători

În noaptea de 6 spre 7 ianuarie Nașterea Domnului este vestită de colindători

25 știri, 20

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc vechi sărbătoresc duminică, 7 ianuarie (25 ianuarie în calendarul vechi), Nașterea Domnului Iisus Hristos – Crăciunul.

Nașterea Domnului este vestită în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, de către cete de colindători care umblă din casă în casă. Colindul este una dintre cele mai vechi tradiții, care se mai respectă și astăzi. Pe teritoriul Moldovei, potrivit cercetătorilor din domeniu, sunt peste 300 de subiecte de colinde. Pentru zona de sud este specific bolindețil, pentru zona de centru – colindul, iar la nord – malanca.

Tradiția spune că în noaptea de Crăciun se deschid Porțile Cerului, iar cel care este credincios cu adevărat poate auzi îngerii. Mai există credința că în ajunul și în ziua de Crăciun păsările și animalele trebuie hrănite pe săturate ca pe parcursul întregului an să fie sănătoase și ca să dea mai multe ouă, lapte și lână. Din cele mai vechi timpuri, gospodinele în ajunul Crăciunului din primul aluat coceau Crăciunei.

Aceste copturi au formă de cifra 8 neîncheiată în partea de jos, cu brațele lăsate în jos. Crăciunelul se ține la icoană până la ieșirea plugurilor. Din el mănâncă plugarul și numaidecât sunt hrănite și animalele.

    Citește pe ipn.md