În Republica Moldova nu se preconizează aplicarea dozei a treia de vaccin anti-COVID© jurnal.md

În Republica Moldova nu se preconizează aplicarea dozei a treia de vaccin anti-COVID

, 4 știri, 3 vizualizări

„A treia doză este aplicată în țările cu o rată mai mare a vaccinării. Aplicarea celei de a treia doze vine cu același scop, ca și primele două: să creeze imunitate colectivă. Vaccinul nu se aplică pentru ca să ofere să ofere o anumită protecție unei sau unor persoane în parte. La nivel de stat, politicile se organizează în așa fel ca să stopăm sau să minimalizăm transmiterea virusului”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mass-media.

„Scopul aplicării unui nou rapel este ca să fortifice ceea ce au creat primele două doze. Când noi nu am creat nici pe departe o protecție la nivel de comunitate, care ar fi eficiența cheltuielii acestor bani, în sume colosale la nivel de țară, dacă noi nu putem realiza protecția la nivel de comunitate, imunitatea colectivă? Noi avem încă să muncim ca să majorăm numărul celor vaccinați cu primele două doze”, a precizat Ala Nemerenco.

Imunologii recomandă aplicarea celei de a treia doze doar la atingerea unui anumit procent de vaccinare la nivel de țară. „Ceea ce trebuie să facem noi este să utilizăm banii eficient, nu doar să facem ceva de dragul făcutului. Ne sunt puse întrebări: uitați-vă, acolo se face așa. Dar v-ați uitat în țările unde se face a treia doză, care este rata de vaccinare la nivel de țară? Ei toți sunt la 68-70-80 de procente. Noi mai avem să muncim aici”, a precizat ministrul.