În Rusia au loc alegeri locale în peste 5 000 de circumscripții4Foto© agora.md

În Rusia au loc alegeri locale în peste 5 000 de circumscripții

, 7 știri, 10 vizualizări

Duminică, 8 septembrie, în Rusia au loc alegeri locale în peste 5.000 de circumscripții, precum și pentru desemnarea a 16 guvernatori de regiuni și pentru alegerea parlamentelor locale din 13 regiuni, inclusiv la Moscova și în Crimeea, parte a Ucrainei anexată de Rusia în 2014.

Cea mai mare atenție este îndreptată spre Moscova – în capitala rusă sunt aleși deputații din Duma orășenească,  și spre Sankt Petersburg – orășenii aleg noul guvernator. Campania electorală de la Moscova a fost marcată de proteste masive ale opoziției. Și la Sankt Petersburg, principalul concurent al actualului șef interimar al orașului s-a retras din alegeri cu o săptămână înainte de ziua alegerilor.

BBC scrie că alegerile sunt organizate pe fondul celor mai masive proteste din ultimii opt ani la Moscova și un nivel scăzut de încredere a populației în autorități. În cele mai multe cazuri, comisiile electorale au refuzat să înregistreze candidații din opoziție. Alegerile locale din 2018 au fost organizate în condiții similare – atunci protestele și nemulțumirile față de reforma pensiilor au dus la înfrângerea candidaților de la Kremlin la alegerile guvernamentale din trei regiuni.