Începând cu 1 ianuarie 2019, CCA va monitoriza mai strict televiziunile și radiourile din Moldova2Foto© publika.md

Începând cu 1 ianuarie 2019, CCA va monitoriza mai strict televiziunile și radiourile din Moldova

, 5 știri, 13 vizualizări

Consiliul Coordonator al Audiovizualului va monitoriza mai strict televiziunile și radiourile din Moldova începând cu 1 ianuarie 2019, când intră în vigoare noul Cod al Audiovizualui. Radiodifuzorii vor fi verificați dacă respectă cerințele legate de cotele obligatorii ale produsului autohton. În cazul în care vor fi descoperite abateri, posturile de radio și TV riscă amenzi de până la 30 de mii de lei. Despre asta a anunțat președintele CCA, Dragoș Vicol, într-un interviu pentru postul nostru de televiziune.

Noul Cod al Audiovizualului stabilește o cotă obligatorie de zece ore de produs autohton pentru toate posturile TV naționale, iar pentru cele regionale și locale, cota va fi micșorată gradual. 80 la sută din producția autohtonă trebuie să fie în limba română. În prezent, legislația prevede că radiodifuzorii trebuie să difuzeze zilnic opt ore de produs autohton, dintre care jumătate - în limba română. Președintele CCA susține însă că multe posturi TV nu respectă aceste cerințe.

"Multe posturi de televiziune din Republica Moldova practic parazitează pe seama retransmisiei anumitor emisiuni. O parte din posturi de televiziune din Republica Moldova practic la un an de zile de la intrare în vigoare a normelor cu privire la produsul autohton, cum ar fi REN Moldova, Domașnii, Exclusiv și mai ales, RTR Moldova, nu au întreprins absolut nimic pentru a satisface aceasta exigență", a spus președintele CCA, Dragoș Vicol.