Întreprinderea Apă-Canal Chișinău, amendată cu peste 7 milioane de lei, pentru mai multe nereguli în activitate3Foto© unimedia.info

Întreprinderea Apă-Canal Chișinău, amendată cu peste 7 milioane de lei, pentru mai multe nereguli în activitate

, 8 știri, 9 vizualizări

Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a mai multor nereguli depistate la întreprinderea municipală. Potrivit Consiliului Concurenței, Apă-Canal Chișinău „a aplicat diferențiat și arbitrar coeficienții la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare”. În același timp, întreprinderea este acuzată că nu a perceput tarife diferențiate sau plăți suplimentare pentru deversarea apelor uzate supraîncărcate.

O altă problemă identificată de Consiliul Concurenței este faptul că în prezent, singurul laborator care poate să aprecieze nivelul de poluare a apelor uzate se află în subordinea Apă - Canal Chișinău, ceea ce trezește îngrijorări privind imparțialitatea acestui laborator și veridicitatea analizelor, întreprinderea municipală fiind interesată direct să obțină încasări cât mai mari.

Principiul „poluatorul plătește" este un concept conform căruia, poluatorul trebuie să plătească pentru poluarea mediului. Acesta trebuie respectat de toate persoanele, atât juridice, cât și fizice, care desfășoară activitate de întreprinzător, a căror activitate economică este generatoare de poluanți și aplicat în mod echitabil de către operator. Conform legislației naționale în vigoare, principiul „poluatorul plătește" impune obligația ca respectivul agent economic să suporte cheltuielile pentru luarea măsurilor de prevenire a poluării sau să plătească pentru pagubele provocate.