Irina Vlah a inaintat Guvernului două inițiative care vizează majorarea salariilor medicilor și cadrelor didactice5Foto© zdg.md

Irina Vlah a inaintat Guvernului două inițiative care vizează majorarea salariilor medicilor și cadrelor didactice

, 6 știri, 5 vizualizări

Primul proiect al Hotărârii Guvernului, înregistrat de Bașcanul Găgăuziei, prevede modificări la Regulamentul privind salarizarea angajaților instituțiilor de sănătate din Republica Moldova.

Potrivit analizei Comitetului Executiv al Găgăuziei, în 2022 prognoza salariului mediu lunar pe economie din țară va fi de 9900 de lei. Totodată, salariul medicilor cu experiență de până la 10 ani este de 9150 de lei, adică cu 750 de lei mai puțin decât salariul mediu lunar pe economie. În același timp, sistemul de sănătate se confruntă de mulți ani la rând cu o lipsă acută de cadre: doar în 2020, în Moldova erau cu 112 mai puțini medici care lucrau.

Ținând cont de povara asupra sistemului medical din cauza pandemiei de COVID-19 și de nivelul crescut al inflației, conducerea Găgăuziei propune majorarea salariului oficial al angajaților instituțiilor medicale în 2022 cu 15,1%.