Israelul, tot mai aproape de aplicarea pedepsei cu moartea pentru teroriști
Foto: independent.md

Israelul, tot mai aproape de aplicarea pedepsei cu moartea pentru teroriști

4 știri, 4

Parlamentarii israelieni au făcut un prim pas către sancționarea teroriștilor cu pedeapsa cu moartea, votând în favoarea unui proiect de lege ce ar urma să faciliteze aplicarea pedepsei capitale, relatează Reuters.

Scopul legislației, votată miercuri favorabil cu un scor de 51 – 49, este de a permite tribunalelor militare să pronunțe pedeapsa cu moartea pentru crimă când doi din trei judecători sunt de acord, au relatat Jerusalem Post și alte media israeliene. Anterior decizia trebuia să fie unanimă.

„Oricine ține un cuțit, ucide și râde merită sa moară”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu, citat de ynetnews. „Nu merită să trăiască”, a adăugat Netanyahu.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să treacă prin alte trei lecturi în parlament.

În Israel, pedeapsa cu moartea poate fi decisă numai pentru trădare, nu pentru crimă. În Teritoriile Palestiniene, tribunalele militare pot pronunța pedeapsa cu moartea în cazuri de crimă cu elemente teroriste.

Proiectul de lege urmărește de asemenea să pună capăt posibilității ca pedeapsa cu moartea să fie comutată în închisoare pe viață sau ca persoana respectivă să fie grațiată.

Israelul a aplicat pedeapsa cu moartea doar o dată: când a fost spânzurat criminalul de război nazist Adolf Eichmann, în 1962.

    Citește pe independent.md