Noul șef al guvernului Giuseppe Conte a depus jurământul
Foto: www.realitatea.md

Noul șef al guvernului Giuseppe Conte a depus jurământul

8 știri, 5

Noul șef al primului guvern populist italian, Giuseppe Conte, a depus jurământul vineri după-amiază pe Constituție, în fața președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Cei doi viceprim-miniștri, Luigi Di Maio, liderul formațiunii antisistem Mișcarea 5 Stele (M5S), și Matteo Salvini, șeful Ligii (extrema-dreaptă), au depus jurământul după el, urmați de ceilalți membri ai guvernului, transmite AgerPres.

Conte - un profesor de drept și novice în politică - a fost ales de partidul anti-migrație Liga și formațiunea antisistem M5S să conducă primul guvern de coaliție populist din Europa. El a acceptat un mandat de formare a unui guvern și a prezentat lista sa de miniștri președintelui italian Sergio Mattarella joi noapte.

În timpul ceremoniei de la palatul prezidențial, șeful Ligii Matteo Salvini a depus jurământul ca ministru de interne, iar cel al M5S Luigi Di Maio ca ministru al muncii. Di Maio și Salvini vor fi de asemenea viceprim-miniștrii lui Conte în noua coaliție.

Odată ceremonia încheiată, noul guvern urmează să meargă la președinția Consiliului de Miniștri, unde va avea loc predarea puterilor între premierul ce și-a încheiat mandatul, Paolo Gentiloni, și Conte.

Noul guvern trebuie aprobat printr-un vot parlamentar. Liga și M5S dețin majoritatea în ambele camere ale legislativului, făcând ca guvernul lor de coaliție să fie mai mult ca sigur aprobat, în cursul a...

    Citește pe realitatea.md