Joe Biden și Boris Johnson vor semna un nou acord după „Carta Atlanticului” din 1941, semnată atunci de Roosevelt și Churchill5Foto1Video© deschide.md

Joe Biden și Boris Johnson vor semna un nou acord după „Carta Atlanticului” din 1941, semnată atunci de Roosevelt și Churchill

, 8 știri, 3 vizualizări

În mesaj se menționează faptul că noul document a fost inspirat de la Carta Atlanticului din 1941, semnat de prim-ministrul britanic Winston Churchill (1874-1965) și al 32-lea președinte american Franklin Roosevelt (1882-1945), în care au fost puse bazele unui viitor după cel de-al doilea război mondial.

"În primul rând, intenționăm să apărăm principiile, valorile și instituțiile democrației și ale societăților deschise care definesc puterea noastră ca state și alianțe. Trebuie să ne asigurăm că democrațiile, începînd cu noi înșine, pot face față celor mai importante provocări ale timpului nostru. Vom promova transparența, vom susține statul de drept și vom ajuta societatea civilă și mass-media independente. De asemenea, vom lupta împotriva nedreptății și inegalității și vom proteja demnitatea și drepturile umane", se afirmă în noua Cartă a Atlanticului.

De asemenea, în ea se subliniază faptul că Londra și Washingtonul "intenționează să consolideze instituțiile, legislația și normele" care sînt concepute pentru a adapta cooperarea internațională la noile provocări. În plus, fondatorii Cartei "rămîn dedicați principiilor suveranității, integrității teritoriale și soluționării pașnice a contradicțiilor". "Ne opunem implicării [în treburile interne] prin intermediul dezinformării sau altor încercări rău intenționate de a răspîndi influența, inclusiv în alegeri", se spune în document.