Katarina Mathernova: Suntem foarte fericiți de faptul că am putut în mod concret să demonstrăm că Moldova contează pentru Uniunea Europeană12Foto© curentul.md

Katarina Mathernova: Suntem foarte fericiți de faptul că am putut în mod concret să demonstrăm că Moldova contează pentru Uniunea Europeană

, 19 știri, 6 vizualizări

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut o întrevedere cu directorul general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea Comisiei Europene, Katarina Mathernova. În cadrul discuției, șeful BNM s-a referit la evoluțiile macrofinanciare și economice din Republica Moldova, activitatea sectorului bancar și măsurile întreprinse de BNM pe fondul crizei energetice și a situației pandemice.

Octavian Armașu a subliniat că datorită reformelor realizate în sectorul bancar, în prezent, acest sector este viabil și stabil, armonizat cu standardele internaționale și europene (Basel III), cu o arhitectură financiară adecvată, cu servicii și produse bancare calitative. Șeful băncii centrale a precizat că grație acestor rezultate, dar și a măsurilor de politică monetară întreprinse de BNM, a fost posibilă susținerea populației și a economiei naționale pe timp de pandemie.

În context, Katarina Mathernova a apreciat progresul obținut de BNM în reformarea sistemului bancar și a menționat importanța continuării reformelor pentru asigurarea stabilității financiare a Republicii Moldova. Katarina Mathernova a reiterat deschiderea Uniunii Europene de a fi alături de țara noastră, inclusiv prin acordarea noii asistențe macrofinanciare.