La 3 porci domestici din Cahul a fost depistată pesta porcină africană3Foto© publika.md

La 3 porci domestici din Cahul a fost depistată pesta porcină africană

, 6 știri, 7 vizualizări

La data de 30 iulie 2019 Laboratorul Național de Referință pentru PPA prin PCR a confirmat 3 rezultate pozitive la 3 porci domestici într-o gospodărie din raionul Cahul, localitatea Crihana Veche (gospodărie particulară cu 20 porcine) și 2 rezultate pozitive în satul Burlăceni, raionul Cahul (au fost depistate cadavrele porcinelor în apropierea localității, proprietarii nu au fost identificați).

Se efectuează ancheta epidemiologică în focarele nominalizate, sunt petrecute măsurile de eradicare a focarelor cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiști de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zona de protecție și zona de supraveghere. Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, screening-ul porcilor domestici din focare.

Au fost ucise toate animalele receptive la pesta porcină africană (18 capete de porcine) în gospodăria afectată de această maladie din localitatea Crihana Veche, r-ul Cahul. Acțiunea de ucidere preventivă a porcinelor în gospodăria menționată a demarat marți, 30 iulie 2019.