Fostul șef al Penitenciarului Lipcani și alți șase angajați, condamnați la 60 de ani de închisoare
Foto: www.moldova.org

Fostul șef al Penitenciarului Lipcani și alți șase angajați, condamnați la 60 de ani de închisoare

20 știri, 29

Șapte foști angajați ai Penitenciarul nr.2-Lipcani, care acum doi ani scăpase de închisoare, după ce Judectoria militară Chișinău îi achitase, au fost condamnați la ani grei de detenție. Procurorii care acumulase sufieciente probe asupra vinovăției inculpaților de torturarea unui deținut, au contestat atunci sentința de achitare pe care au considerat-o ilegală, solicitînd pedepse reale cu închisoarea.

Astfel, recent, Curtea de Apel Chișinău a admis contestația procurorilor, recunoscîndu-i pe cei șapte vinovați de comiterea torturii, aplicîndu-i fostului șef al Penitenciarului o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 9 ani.

Subalternii acestuia au fost condamnați la cîte 8 ani și șase luni închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții de răspundere pe un termen de zece ani. Totodată, toți șapte au fost obligați să achite părții vătămate câte 80 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral.

Decizia Curții de Apel este executorie, însă poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Procurorii au demonstrat că, pe 7 iunie 2013, inculpații l-au escortat pe unul dintre deținuții penitenciarului într-un birou de serviciu, unde i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii, picioarele și bastoanele de cauciuc peste diferite părți ale corpului. Acest lucru s-a întâmplat pentru a-l pedepsi pe respectivul deținut, care deseori reclama încălcarea drepturilor sale de către administ...

    Citește pe moldova.org