La Institutul Mamei și Copilului și la Spitalul Clinic Republican vor putea fi efectuate teste Papanicolau8Foto© curentul.md

La Institutul Mamei și Copilului și la Spitalul Clinic Republican vor putea fi efectuate teste Papanicolau

, 10 știri, 6 vizualizări

Screening-ul pentru depistarea cancerului de col uterin va fi efectuat cu mai multă precizie în cazul femeilor care decid să facă un astfel de test la Spitalul Clinic Republican sau la Institutul Mamei și Copilului. Asta după ce instituțiile au fost dotate cu echipament modern. Acesta va spori calitatea testelor efectuate, iar rezultatele vor fi gata într-un timp mai scurt.

În premieră, la Spitalul Clinic Republican screening-ul ginecologic va putea fi efectuat după metoda Papanicolau și se va renunța la tehnica Romanovski folosită până acum. În aceste condiții, zilnic vor putea fi efectuate până la o mie de teste citologice, iar rezultatele vor fi gata în trei zile și nu într-o săptămână, cum era până acum.

Un astfel de echipament există acum și în laboratorul de Histopatologie al Institutului Memei și Copilului. Aparatajul a fost procurat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Costul acestuia este de aproape 140 de mii de dolari.