La prezidențiale, alegătorii din diasporă, stânga Nistrului și municipiul Chișinău vor utiliza scanere pentru a se identifica4Foto© publika.md

La prezidențiale, alegătorii din diasporă, stânga Nistrului și municipiul Chișinău vor utiliza scanere pentru a se identifica

, 7 știri, 5 vizualizări

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, votanții din diasporă, cât și cei din regiunea transnistreană și Chișinău, vor putea să-și introducă singuri buletinul de identitate în dispozitivul de monitorizare a prezenței la urne. Scanerele vor fi utilizate pentru a ușura procedura de înregistrare a alegătorilor în Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri” și pentru a nu se forma cozi la urnele de vot.

Scanerele au fost achiziționate în 2020 de PNUD, după un proiect pilot desfășurat la alegerile locale generale din octombrie 2019. Comisia Electorală Centrală a utilizat atunci 80 de scanere în 70 de secții de votare din Chișinău pentru a identifica alegătorii în listele electorale în baza buletinului de identitate scanat. Acestea au fost procurate în cadrul primei etape a proiectului PNUD, finanțat de USAID, Marea Britanie și Olanda.

Astfel, în comparație cu introducerea manuală a datelor, procesul de scanare a demonstrat excluderea erorilor umane, dar și a redus timpul și cozile de alegători cu 72%.