Proiectul Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Italia, parafat la Roma
Foto: www.publika.md

Proiectul Acordului în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Italia, parafat la Roma

16 știri, 13

Pe 16 mai curent, la Roma, a avut loc negocierea și parafarea proiectului de Acord în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Italiană.

Ambasadoarea Stela Stângaci a ținut să mulțumească părții italiene pentru deschidere, subliniind importanța Acordului pentru asigurarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor țări. Din componența delegației oficiale a Republicii Moldova, condusă de Nelea Rusu, Secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au făcut parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Casei Naționale de Asigurări Sociale și Ambasadei Republicii Moldova în Italia.

Proiectul Acordului prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de urmaș, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor și indemnizațiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale. Pensia va putea fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care aceasta își are domiciliu sau reședința.

Cererea de stabilire a prestației sau de export a prestației, conform legislației Republicii Moldova, care este prezentată instituției italiene, se consideră ca și cum ar fi prezentată instituției competente moldovenești (Casa Națională de Asigurări Sociale).

Prevederile tratatului se vor aplica persoanelor care sunt sau au fost asigurate în conformitate cu ...

    Citește pe stirilocale.md