Lavrov: Ruptura dintre Rusia și UE a început odată cu Euromaidanul de la Kiev3Foto© deschide.md

Lavrov: Ruptura dintre Rusia și UE a început odată cu Euromaidanul de la Kiev

, 7 știri, 11 vizualizări

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut luni că ruptura dintre Rusia și Uniunea Europeană a început cu mulți ani în urmă, mai precis odată cu revoluția din Ucraina în urma căreia a fost înlăturat de la putere președintele Viktor Ianukovici, ruptură amplificată apoi în opinia sa de sistarea de către UE a mecanismelor de cooperare cu Rusia, astfel că în prezent aceasta va încerca să dezvolte relațiile cu statele europene în mod bilateral.

„Oricine se interesează, chiar și numai puțin, despre situația în Europa știe că această ruptură s-a produs deja de mulți ani. Relațiile le rupe în mod consecvent UE'', a declarat Lavrov la Sankt Petersburg, în timpul unei conferințe de presă comune cu omologul său finlandez Pekka Haavisto, potrivit agenției EFE și Agerpres.

Încercând să clarifice declarațiile sale de vinerea trecută despre o posibilă ''ruptură'' în relațiile dintre Rusia și UE dacă aceasta din urmă va sancționa Moscova în urma încarcerării opozantului Aleksei Navalnîi, ministrul rus de externe a spus că momentul cheie în care UE și-a demonstrat ''neputința'' a fost ''lovitura de stat'' din februarie 2014 de la Kiev.