Lege controversată: 3 ani de închisoare pentru Holocaust. Senatul Poloniei a votat
Foto: www.publika.md

Lege controversată: 3 ani de închisoare pentru Holocaust. Senatul Poloniei a votat

5 știri, 8

Senatul Poloniei a votat, joi, în favoarea unui proiect de lege pentru incriminarea oricărei persoane care acuză statul polonez pentru Holocaust sau de complicitate la crimele comise de către naziști în cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează site-ul agenției DPA, notează Mediafax.

Proiectul de lege a fost aprobat la 27 ianuarie și de camera inferioară a Parlamentului polonez, Seimul, și va fi trimis președintelui Andrzej Duda pentru promulgare.

Potrivit inițiativei legislative, orice persoană care acuză în mod public statul polonez de complicitate la crimele comise de către naziști, sau care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze, riscă până la trei ani de închisoare.

Cei care critică acest proiect de lege susțin că ar permite guvernului să respingă cazurile în care complicitatea poloneză pentru crime de război a fost deja dovedită.

Partidul de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS) susține că măsura are ca obiectiv protejarea reputației țării și prevenirea utilizării unui limbaj incorect pentru a descrie istoria.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Polonia că încearcă să nege istoria, iar Ministerul israelian de Externe a cerut clarificarea situației.

„Nu avem toleranță pentru distorsionarea adevărului și rescrierea istoriei sau negarea Holocaustului”, a declarat Netanyahu.

Departamentul de Stat al SUA a transmis ...

    Citește pe independent.md