Litvinenco spune că nu e necesară ridicarea imunității pentru amendarea deputaților care au purtat panglica bicoloră4Foto© agora.md

Litvinenco spune că nu e necesară ridicarea imunității pentru amendarea deputaților care au purtat panglica bicoloră

, 7 știri, 14 vizualizări

Ministrul face referire la Consituție și precizează că „conceptul constituțional de imunitate parlamentară se referă doar la inviolabilitatea deputatului, nu și la „iresponsabilitatea” juridică”.

„Din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție și pentru care este necesară ridicarea imunității deputatului (și anume în cazurile de (i) reținere, (ii) arestare, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, (iii) percheziție și (iv) trimitere în judecată), celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional (urmînd logica similară cu cea reținută în cazul proceselor penale) se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului”, scrie Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

„Această concluzie rezultă din prevederile art. 70 alin. (3) și 71 din Constituția Republicii Moldova, par. 67-71 și 76 din Hotărîrea Curții Constituționale nr. 2/2015 pentru interpretarea articolului 1 alin. (3) combinat cu articolele 69 și 70 din Constituția Republicii Moldova (imunitatea și încetarea mandatului deputatului), art. 10 din Legea nr. 39/1994 despre statutul deputatului în Parlament și art. 95 din Legea nr. 797/1996 pentru adoptarea Regulamentului Parlamentului”, mai scrie ministrul.