Mai multe măsuri pentru un proiect de lege cu privire la piața petrolieră propuse spre discuții publice5Foto© agora.md

Mai multe măsuri pentru un proiect de lege cu privire la piața petrolieră propuse spre discuții publice

, 7 știri, 2 vizualizări

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate propun mai multe modificări la legislația care se referă la activitatea operatorilor pe piața produselor petroliere. Autorii proiectului propun introducerea unui moratoriu asupra construcțiilor stațiilor petroliere, Eliminarea taxei fixe pentru licența privind importul și comercializarea cu ridicata de 260 mii lei anual, interzicerea revânzării angro și majorarea de până la 10 ori a amenzilor aplicate companiilor petroliere pentru încălcarea legislației din domeniu.

Potrivit deputatului Radu Marian, numărul excesiv de mare de stații petroliere duce la cheltuieli crescânde și la o presiune mai mare pe prețurile la pompă.

Republica Moldova are al treilea cel mai mic număr de mașini deservite per stație din Europa (după Grecia și  Letonia), iar volumul de carburanți comercializat per stație este de câteva ori mai mic decât în țările din regiune. Raportat la situația de până la pandemie din anul 2019, în Republica Moldova  comparativ cu România acest raport este mai mic cu circa 200%, or 904 de autoturisme deservite de o stație la noi versus 3067 de autoturisme deservite de o stație în țara vecină.