Majorarea vârstei de pensionare pentru judecători, vot final în Parlament© tv8.md

Majorarea vârstei de pensionare pentru judecători, vot final în Parlament

, 7 știri, 3 vizualizări

Parlamentul a încuviințat majorarea vârstei de pensionare pentru judecători. Deputații au aprobat, în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, un proiect de modificare a Legii cu privire la statutul judecătorului.

Proiectul prevede majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru judecători, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Începând cu 1 iulie 2021, pentru judecători se stabilește vârsta de pensionare de 50 de ani  și 6 luni, care va crește gradual până la 63 de ani. În fiecare an vârsta de pensionare se va majora cu 6 luni.

Tot începând cu 1 iulie anul viitor, pentru judecători se stabilește vechimea în muncă generală de cel puțin 20 de ani și 6 luni și vechimea în muncă în funcția de judecător de cel puțin 13 ani, necesare obținerii dreptului la pensie. În fiecare an ulterior, vechimea în muncă generală și vechimea în muncă în funcție de judecător se majorează cu 6 luni, până la atingerea vechimii în muncă generale de 34 de ani și vechimii în muncă în funcție de judecător de 15 ani.