Merkel și Macron au convenit pentru un buget al zonei euro
Foto: radiochisinau.md

Merkel și Macron au convenit pentru un buget al zonei euro

8 știri, 2

„Deschidem un nou capitol”, a declarat Angela Merkel în conferința de presă organizată alături de Emmanuel Macron.

Cei doi lideri au semnat „Declarația Meseberg – Înnoirea promisiunilor Europei de securitate și prosperitate”, document care prevede consolidarea Agenției UE pentru protecția frontierelor (Frontex), reformarea sistemului de azil, instituirea unui buget al zonei euro și transformarea Mecanismului European de Stabilitate într-un Fond monetar european.

„Știm că o uniune economică și monetară poate rămâne intactă doar dacă există politici economice convergente”, a subliniat Angela Merkel, potrivit publicației Die Welt și agenției Reuters.

Bugetul zonei euro ar urma să devină operațional din anul 2012. „Va fi un buget real, cu venituri și cheltuieli anuale. Este vorba de un angajament politic pe care îl facem, care va necesita activități tehnice de elaborare la nivel ministerial, până la sfârșitul anului, iar, ulterior, modificarea Tratatului UE, anul următor. Acum intrăm în a doua etapă a vieții monedei unice” europene, a explicat Emmanuel Macron.

Detaliile planului probabil vor fi configurate în cursul summitului Uniunii Europene din 28-29 iunie.

„Avem nevoie de soluții europene”, a adăugat Angela Merkel, evocând inclusiv necesitatea suplimentării investițiilor în Uniunea Europeană.

Pe fondul tensiunilor din Germania, Angela Merkel a evidențiat necesitatea găsirii ...

    Citește pe tv8.md