Milos Zeman a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Cehia
Foto: www.publika.md

Milos Zeman a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Cehia

9 știri, 6

Președintele prorus în exercițiu, Milos Zeman, a câștigat primul tur al alegerilor din Cehia, informează Agerpres.

Zeman, în vârstă de 73 de ani, cunoscut de asemenea pentru opiniile sale prochineze și antimusulmane, este creditat cu 41,99% din sufragii. El se plasează înaintea fostului președinte al Academiei de Științe, Jiri Drahos (68 de ani), un proeuropean, care a obținut 25,05% și cu care el se va confrunta în al doilea tur, la 26 și 27 ianuarie.

Fostul ambasador ceh în Franța, Pavel Fischer, s-a plasat al treilea cu 9,39% din sufragii, urmat îndeaproape de omul de afaceri și autor al unor cântece de succes Michal Horacek, 8,74%, și medicul Marek Hilser, 8,69%.

Secțiile de votare au fost închise la 13.00 GMT sâmbătă. Rata de participare, potrivit estimărilor agenției de presă CTK, a fost de aproximativ 60%, comparabilă cu cea înregistrată la alegerile prezidențiale din 2013, primul scrutin universal direct, câștigat de Zeman. Turul al doilea urmează să fie organizat pe 26 și 27 ianuarie, scrie digi24.ro.

Zeman beneficiază mai ales de sprijin în zonele rurale, în timp ce Drahos este preferat de cercurile intelectuale ale marilor orașe.

Contestatarii îi reproșează lui Drahos lipsa de experiență politică, dar potrivit unui sondaj, el ar putea câștiga al doilea tur de scrutin, datorită amânării voturilor.

În Republica Cehă, președintele are o autoritate redusă și o influen...

    Citește pe publika.md