Ministerul Justiției, îngrijorat față de aplicarea excesivă a măsurilor de detenție provizorie4Foto© agora.md

Ministerul Justiției, îngrijorat față de aplicarea excesivă a măsurilor de detenție provizorie

, 6 știri, 2 vizualizări

În același timp, numărul cazurilor de noi arestări admise de instanțele de judecată în primul trimestru al anului 2019 față de ultimul trimestru al anului 2018 s-a majorat de la 791 la 867.

„Constatăm că acest lucru se întîmplă în condițiile în care prin Legea nr. 179/2018 pentru modificarea unor acte legislative (în vigoare din 17.08.2018) au fost făcute modificări la Codul de procedură penală în scopul combaterii practicii aplicării excesive sau abuzive a arestului, modificări argumentate de fatpul că, din anul 2013 pînă în 2018, numărul hotărârilor Curții Europene prin care a fost constatată încălcarea de către Republica Moldova a Articolului 5 din Convenție a crescut de la 1 per an la 10 per an”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

Conform comunicatului, standardele cuprinse în Articolul 5 din Convenția garantează dreptul fundamental la libertate și la siguranță, consacră protecția persoanei împotriva oricărei atingeri ilegale ori arbitrare aduse de către stat acestui drept.