Ministrul de Externe a discutat cu șeful Misiunii de observare pentru alegerile prezidențiale în străinătate3Foto© deschide.md

Ministrul de Externe a discutat cu șeful Misiunii de observare pentru alegerile prezidențiale în străinătate

, 8 știri, 2 vizualizări

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) a deschis astăzi, 23 septembrie, o misiune oficială de observare pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie în Republica Moldova. Desfășurarea misiunii vine ca și răspuns la invitația din partea autorităților naționale, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Corein Jonker, conducătoarea Misiunii, a declarat că echipa de bază include 11 experți cu sediul în Chișinău și 24 de observatori pe termen lung. Aceștia vor fi repartizați în toată țara începând cu 30 septembrie. Suplimentar, BIDDO va solicita statelor participante să delege 200 de observatori pe termen scurt, care vor ajunge în Moldova cu câteva zile înainte de ziua alegerilor.

Observatorii vor monitoriza îndeaproape toate aspectele alegerilor, inclusiv posibilele evoluții post-electorale. Domeniile specifice pe care se va concentra misiunea includ implementarea cadrului legal modificat, înregistrarea candidaților, activitățile în cadrul campaniei, precum și soluționarea litigiilor electorale și acoperirea mediatică electorală. Aceștia vor evalua, de asemenea, punerea în aplicare a recomandărilor electorale anterioare ale BIDDO.