Ministrul de externe olandez a demisionat după ce a recunoscut că a mințit
Foto: www.realitatea.md

Ministrul de externe olandez a demisionat după ce a recunoscut că a mințit

9 știri, 5

Ministrul de Externe din Olanda a demisionat. Halbe Zijlstra a recunoscut în fața Camerei inferioare a Parlamentului că a mințit cu privire la prezența sa în cursul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Minciuna care l-a costat fotoliul pe Halbe Zijlstra a avut loc în 2016, când a dezvăluit, în cursul unui miting, afirmații ale lui Vladimir Putin, pe care acesta le-ar fi făcut în prezența sa, în urmă cu zece ani. Halbe Zijlstra a afirmat că președintele rus a spus că vrea să reconstruiască o „Rusie Mare” prin „anexarea Belarusului, Ucrainei și Balcanilor”.

Ministrul demisionar a pretins că l-a auzit pe Putin făcând declarația respectivă în fața unor oameni de afaceri. Însă Zijlstra, aflat în post de doar patru luni, a mărturisit luni că nu a fost prezent la această întâlnire cu Vladimir Putin. El a explicat că a mințit că a fost prezent la această întâlnire pentru a putea să divulge afirmațiile lui Putin, însă fără să-și dezvăluie sursa, potrivit Digi24.

„Nu văd altă opțiune, astăzi, decât să-mi prezint demisia Maiestății Sale regelui”, a declarat ministrul, evident emoționat, punând capăt unei polemici tot mai ample în Olanda și în contextul în care urma să plece, câteva ore mai târziu, într-o vizită oficială în Rusia. „Nu ar fi trebuit, într-adevăr, să fac asta. Îmi pare rău”, le-a spus el deputaților. Parlamentul olandez a respins marți seara o...

    Citește pe timpul.md