Mitropolia Chișinăului vrea să preia în gestiune Arcul de Triumf2Foto© agora.md

Mitropolia Chișinăului vrea să preia în gestiune Arcul de Triumf

, 5 știri, 4 vizualizări

Dat fiind faptul că Arcul de Triumf din centrul capitalei este într-o stare degradabilă și nu este luat la evidență de nici o structură municipală sau de stat, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a venit cu propunerea ca edificiul să fie introdus în lista monumentelor ocrotite de stat, pentru ca să-l preia în gestiune.

Într-un comunicat al Mitropoliei se arată că aceasta vrea să își asume responsabilitatea gestionării monumentului istoric și să identifice mijloace necesare pentru restaurarea acestuia. Biserica Ortodoxă vine cu rugămintea ca Arcul de Triumf să fie introdus ca obiectiv în patrimoniul național, suplimentar la cele 718 monumente ocrotite de stat care sunt prevăzute în hotărârea de Guvern nr. 740 din anul 2002.

„De la 1989, Bisericia Ortodoxă din Moldova întodeauna și-a manifestat interesul față de patrimoniul spiritual al țării, fie că este vorba de restaurarea monumentelor istorice, vestigii ale culturii și spiritualității noastre pe aceste meleaguri, fie că este vorba despre repararea, consolidarea ori construirea unor biserici noi, catedrale și alte monumente ale identității culturale și naționale”, scrie în comunicatul de presă.