Moldova a exportat vinuri în 56 de țări ale lumii© noi.md

Moldova a exportat vinuri în 56 de țări ale lumii

, 8 știri, 2 vizualizări

Astfel, în primele șase luni ale anului, producția vitivinicolă a fost exportată în 56 de țări ale lumii, înregistrînd o creștere a cererii în Romînia, Ucraina și Cehia și o descreștere în Federația Rusă și Belarus, transmite moldpres.md cu referire la datele Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

Potrivit sursei citate, oscilația explicabilă se datorează situației pandemice la nivel mondial și stopării temporare a exporturilor fizice. „Rezultatele au fost obținute datorită eforturilor comune ale vinificatorilor moldoveni, reuniți sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” și ale Oficiului Național al Viei și Vinului de a promova constant produsul mîndriei naționale, prin intermediul campaniilor și activităților implementate la nivel local și internațional”, susține ONVV.

Datele statistice ale ONVV arată că în primul semestru, exportul total a constituit 69,5 mln de litri, în scădere cu 3,4% (sau cu 2,4 mln de litri) în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Din volumul total de exporturi, vinurile liniștite dețin o cotă de 94%, vinurile fortificate – 2,6%, divinurile și distilatele – 2,2%, iar spumantele – aproape 1%.