Moldova a obținut locul 6 la Olimpiada Mondială la Șah, din 188 de țări participante5Foto© ziarulnational.md

Moldova a obținut locul 6 la Olimpiada Mondială la Șah, din 188 de țări participante

, 7 știri, 7 vizualizări

La Olimpiada Mondială de Șah Moldova a acumulat 17 puncte (șapte victorii și trei remize) și a împărțit locurile 4-6 cu India și SUA, clasîndu-se pe locul șase din 188 de tari participante. Moldova a depășit echipe de șah precum naționalele Norvegiei, Angliei, Franței, Țărilor de Jos, Germaniei, Ucrainei, Ungariei, Poloniei. În total, 188 de echipe au participat la Jocurile Olimpice.

Etapa a noua a fost un moment de cotitură, în care Moldova s-a impus cu 3:0 împotriva echipei Romîniei, care a inclus toți marii maeștri. Înainte de această rundă, nici Moldova nu a pretins că se află în top 10.

Și Moldova a cîștigat cea mai senzațională victorie în runda a 10-a, învingînd echipa campionului mondial în curs Magnus Carlsen – echipa Norvegiei. Magnus Carlsen a jucat alb împotriva lui Ivan Shitsko, în vîrstă de 19 ani (diferența de rating dintre acești jucători este de aproape 400 de puncte) și a fost nevoit să ofere un egal într-un final de joc mai puțin favorabil. Scorul final este 2.5:1.5 în favoarea Moldovei.