Moldova este în topul statelor cu cele mai multe plângeri și condamnări la CtEDO. Suma despăgubirilor a depășit 22 de milioane de euro7Foto© curentul.md

Moldova este în topul statelor cu cele mai multe plângeri și condamnări la CtEDO. Suma despăgubirilor a depășit 22 de milioane de euro

, 9 știri, 6 vizualizări

Curtea Europeană a drepturilor Omului (CtEDO) a primit 642 de cereri înaintate împotriva Moldovei în anul 2022. Raportat la populația țării, acest număr este foarte mare, Moldova clasîndu-se pe locul 4 din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, moldovenii adresîndu-se la CtEDO de 5 ori mai des decît media europeană.

Constatările se conțin într-un document analitic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), publicat pe 27 ianuarie 2023.

De la ratificarea CEDO, în 1997, pînă la 31 decembrie 2022, CtEDO a pronunțat 575 de hotărîri în cauzele moldovenești. În 492 (86%) dintre acestea a fost constatată cel puțin o violare a drepturilor omului. La acest capitol, Moldova devansează cu mult Marea Britanie, Germania, Spania sau Olanda, țări care au ratificat CEDO cu mult timp înaintea Moldovei și care au o populație mult mai numeroasă.