Moldovenii care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii
Foto: unimedia.info

Moldovenii care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii

26 știri, 3

Executivul a aprobat în ședința de astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Turcia, semnat la Chișinău la 5 mai 2017. Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova care domiciliază și/sau desfășoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.

Astfel, moldovenii care au desfășurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat și de alte prestații sociale: indemnizații de maternitate, ajutoare de șomaj, indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, pensii și indemnizații de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaș. La stabilirea și calcularea pensiei, fiecare țară va aplica legislația națională în domeniu și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene, 11 dintre care sunt aplicate cu succes.

    Citește pe gov.md