Moldovenii de peste hotare au trimis acasă în cel de-al doilea trimestru peste 300 milioane de dolari2Foto© deschide.md

Moldovenii de peste hotare au trimis acasă în cel de-al doilea trimestru peste 300 milioane de dolari

, 7 știri, 11 vizualizări

Volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 313,47 milioane de dolari SUA, în trimestrul doi al acestui an, în scădere cu 8,5 la sută față de perioada similară a anului trecut, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), făcute publice vineri, 2 august.

Potrivit BNM, 82,8 la sută din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani (doar în USD, EUR și RUB), în principal, fără deschiderea conturilor bancare, iar 17,2 la sută sunt transferuri bancare (în diverse valute) prin sistemul SWIFT prezentate în valoare brută.

Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor în care se fac transferuri față de dolarul SUA au contribuit cu 3,4 puncte procentuale la diminuarea remiterilor. Eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, diminuarea reală a transferurilor a constituit 5,1 la sută. Aceasta s-a produs ca urmare a majorării transferurilor în euro cu 4,0 la sută și al diminuării remiterilor în dolari SUA și ruble rusești cu 16,0 la sută și 51,0 la sută respectiv.