Moldovenii pot economisi 65 milioane de lei anual pe energia electrică, arată un experiment comportamental3Foto© agora.md

Moldovenii pot economisi 65 milioane de lei anual pe energia electrică, arată un experiment comportamental

, 5 știri, 4 vizualizări

Cum ajutăm populația în timpul unei crize energetice, când tarifele sunt în creștere continuă, iar statul și furnizorii caută opțiuni pentru a securiza livrările, chiar și la prețuri înalte? Primul gând este ca Guvernul să achite tuturor sau măcar celor afectați de sărăcie energetică subvenții și compensații. Însă, Guvernul nu are bani proprii, ci doar pe cei care-i adună ca impozite și taxe de la contribuabili. Respectiv, înainte de a-i cheltui, ar trebui încercate metode care nu necesită costuri suplimentare.

Așa cum cea mai ieftină energie este cea pe care nu ai consumat-o, Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova, și-a propus să reducă din costurile de energie ale consumatorilor casnici prin intermediul unui experiment social. Acesta a mai fost derulat, în parteneriat cu furnizorul de energie electrică, Premier Energy, în anii 2019 și, în timpul pandemiei de COVID-19, în 2020, la scară mai mică.

În februarie 2022, experimentul a fost extins la scară națională, cca 300 de mii de clienți cu consum sporit primind scrisori sau emailuri de la furnizorul de energie prin care erau îndemnați să întreprindă acțiuni simple care ar duce la economii de energie. Tipărirea și expedierea scrisorilor a fost finanțată de programul UE.