Momente-cheie care au marcat anul 2017
Foto: www.noi.md

Momente-cheie care au marcat anul 2017

4 știri, 10

De la învestirea lui Donald Trump la catastrofele climatice, trecând prin criza catalană sau tirurile de rachete nord-coreene, AFP prezintă momentele-cheie care au marcat anul 2017.

Pe 20 ianuarie, miliardarul republican Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, devine președintele Statelor Unite cu sloganul „America mai întâi” („America first”), însă suspiciuni de complicitate cu Rusia îi umbresc președinția de la începutul mandatului.

Prin salve de tweet-uri matinale, el destramă bilanțul predecesorului său democrat Barack Obama, părăsind sau amenințând să părăsească mai multe acorduri internaționale (liber schimb, lupta împotriva modificărilor climatice, imigrație, sănătate, UNESCO).

La 6 decembrie anunță o nouă ruptură - el recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, provocând o undă de șoc în lume.

Pe 29 martie, Londra lansează procedura de ieșire din Uniunea Europeană (UE), la nouă luni după un referendum care a împărțit țara.

La 8 iunie, premierul conservator Theresa May, care speră să-și consolideze poziția în Parlament, convoacă alegeri legislative anticipate. Însă majoritatea sa iese slăbită din ele.

După luni de negocieri, pe 8 decembrie, Bruxellesul și Londra ajung la un acord asupra modalităților divorțului, deschizând calea către negocieri comerciale.

Pe 7 mai, proeuropeanul de centru Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, obține o victorie semnificativă ...

    Citește pe ziarulnational.md