Motivul pentru care primarul de Colonița riscă să-și piardă mandatul4Foto© jurnal.md

Motivul pentru care primarul de Colonița riscă să-și piardă mandatul

, 6 știri, 16 vizualizări

Primarul socialist al satului Colonița, Angela Zaporojan, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, angajându-și fiica în funcția de bibliotecar la Biblioteca din cadrul Centrului de Creație și Agrement din localitate. Fiica a deținut funcția respectivă timp de 7 luni, începând cu ianuarie 2019, perioadă în care a fost remunerată. Ulterior, în iulie 2019, alesul local a emis o dispoziție prin care și-a eliberat ruda din funcție. Cu toate acestea, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința primarului suburbiei.

În conformitate cu prevederile Legii privind administrația publică locală și a Regulamentului de organizare și funcționare a Bibliotecii respective, competența de a angaja în funcția de bibliotecar îi revine primarului. În contextul dat, inspectorul de integritate a stabilit că – alesul local vizat, în situația dată, nu a declarat la ANI conflictul de interese real în care s-a aflat, rezultat din relația cu persoana apropiată (fiica) și nu a așteptat soluționarea acestuia, conform prevederilor legale.

În rezultatul acestor inacțiuni, dacă actul de constatare emis de ANI va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza Judecătoria Chișinău pentru inițierea procedurii de de ridicare înainte de termen a mandatului de primar.